Angkor Visitor Code of Conduct

Actueel topic: Dress Code in Cambodja!

De manier hoe je je kleedt in Cambodja is erg belangrijk in deze cultuur. Het is anders dan je gewend bent. Je wilt de lokale bevolking niet onbedoeld beledigen en daarom is het goed om je in te lezen in de culturele verschillen. Dit is niet je eigen land en soms moet je je gewoon aanpassen. Op die manier toon je respect en vermijd je moeilijke situaties. Wij geven je wat advies over de dresscode in Cambodja.

Kledingvoorschrift voor uw bezoek aan Cambodja.

Kledingvoorschrift voor uw bezoek aan Cambodja
De autoriteit voor de protectie van Angkor Wat heeft aangekondigd dat het vanaf augustus 2016 niet meer is toegestaan voor mannen en vrouwen om uitdagende kleding te dragen zoals mouwloze topjes, tanktops of korte broeken die de knieën niet bedekken. Het is respectloos voor de heilige grond van de tempel.

Tips voor jou:

  • Draag geen onthullende kleding
  • Bedek je schouders en knieën
  • Doe uw schoenen of sandalen uit, evenals een hoed of hoofdbedekking als u een Pagoda betreedt.

Visitor Code of Conduct

Conservatief Cambodja, vanuit westers perspectief

Na het lezen van de tips kunt u zich voorstellen dat er nogal een groot cultureel verschil is tussen de westerlingen en de Aziaten uit de Mekong regio. Vanuit westers perspectief is de traditionele klederdracht in Cambodja conservatief. Onbedekte schouders en knieën zijn ongepast. Vergeet niet dat u te gast bent in een ander land met verschillende normen en waarden. In toeristische gebieden is dit misschien niet duidelijk. Cambodjanen hebben de neiging onderscheid te maken tussen de ‘Barang’ (westerling) en de lokale bevolking. Bent u in een bar, supermarkt of tempel? Ons advies is om schouders en knieën te bedekken, ongeacht waar u bent.

Tip: Wist u dat ‘Barang’ eigenlijk Frans betekent, maar tegenwoordig gebruikt wordt voor alle buitenlanders.

Apsara Dance

De krama: meer dan alleen een sjaal

Je ziet hem overal, de rood-wit of blauw-wit geblokte sjaal, de krama. Hij heeft een minimale lengte van 1 meter. Tijdens de Rode Khmer maakte het deel uit van de dagelijkse outfit en kan het als traditioneel worden bestempeld. De krama wordt gedragen door mannen en vrouwen, maar kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Hij kan worden gebruikt als accessoire, babydraagzak, om je hoofd te bedekken, sarong, riem, handdoek of zelfs om te helpen in bomen te klimmen. Koop een krama en draag hem tijdens uw reis!

De sampot: omslagdoek van katoen of zijde

De tijden zijn veranderd, ook in Cambodja. Vroeger wikkelden Cambodjaanse vrouwen zich in met een lange omslagdoek tot aan de enkels (sampot) en tegenwoordig dragen de kinderen strakke jeans en T-shirts. De sampot wordt beschouwd als een traditionele doek en is niets meer dan een grote doek van katoen of zijde met een laagjesmotief. Tijdens festiviteiten worden de donkergekleurde sampots verwisseld met felgekleurde exemplaren. De iets kortere sarong voor mannen wordt tijdens festiviteiten gedragen door ook tijdens hun werk op de boerderij. De sampot wordt meestal gecombineerd met een jasje, dat voor mannen korter is dan voor vrouwen.

Performance

Ongepast geklede toeristen en het heilige Angkor Wat

Kledingvoorschriften zijn nu een hot item in de Cambodjaanse media. De regering heeft aangekondigd strenger te zijn met de dress code, voor zowel toeristen als de lokale bevolking. Vorig jaar was er nogal wat ophef toen verschillende westerse toeristen naaktfoto’s namen in het tempelcomplex. Ze werden gearresteerd, beboet en het land uitgezet. Er worden steeds meer schaars geklede Cambodjanen gespot op sociale media. Zal de regering ook actie ondernemen?

Tip: Ons advies is om schouders en knieën te bedekken, ongeacht waar je bent. Daarmee pas je je aan een cultuur aan die wij niet gewend zijn.

Als je deze blog leuk vindt en meer van onze blogs wilt lezen, klik dan hier.

Onze Partners

Onze Sociale Partners

Quick Links

Volg ons

Newsletter


Website Designed by Khmer Expert - IT Solutions