Water Festival

Het waterfestival, een unieke happening in Cambodja

Als u in november in Cambodja bent,  dan is er een kans dat u het waterfestival mee kunt maken. Dit festival is om het einde van het regenseizoen te vieren. Tevens is dit het moment dat het water weer terug stroomt  vanuit het Tonlé Sap meer naar de Mekong. Ontdek het waterfestival (Bon Om Thook in het Cambodjaans) en check waar u aan de festiviteiten kunt deelnemen.

Water Festival

Uniek in de wereld: de stroming van het water Om het waterfestival te begrijpen, is het goed om iets meer te weten over het Tonlé Sap meer. Het meer beslaat ongeveer 7,5% van Cambodja. Tonlé Sap betekent ‘Groot Meer’ in het Khmer. In het droge seizoen is de omvang van het meer tot 2590 km2 en in het regenseizoen kan het zelfs oplopen tot 24.605 km2. Tijdens het droge seizoen stroomt het water via de Tonle Sap rivier terug in de Mekong rivier. Dit kunt u goed waarnemen in de hoofdstad, Phnom Penh. In het regen seizoen stijgt het waterpeil in de Mekong en stroomt het water terug in het Tonle Sap meer en zo wordt dit meer het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië. Drakenboten in Phnom Penh en Siem Reap De verandering van de stroming is waarschijnlijk uniek in de wereld en dit wordt gevierd met het waterfestival. Er worden bootraces gehouden op de Tonle Sap rivier in Phnom Penh en Siem Reap. De lange drakenboten zijn prachtig om te zien en er kunnen soms 30 mensen in. In de weken ervoor wordt er veel getraind. Wie wil er niet als eerste over de finish? Tip: accommodatie zal sneller volgeboekt zijn dan normaal, dus overweeg vooraf te boeken.  

Water festival

Enorme mensenmassa’s, gevaar voor verdrukking Verwacht een grote menigte in Phnom Penh en Siem Reap voor het waterfestival Bon Om Thook. Mensen van heinde en verre zullen de stad bezoeken om de bootraces te zien. In 2010 ging het op de laatste dag van het festival mis op een brug in Phnom Penh. Door de vibratie van veel mensen op de brug begon deze te bewegen. Er ontstond paniek. Door de verdrukking zijn er 347 mensen om het leven gekomen en honderden mensen raakten gewond. In 2014 werd het festival weer gevierd, maar in 2015 werd het weer afgelast vanwege het lage waterpeil. Het lijkt erop dat het waterfestival dit jaar weer wordt gevierd en het is gepland op 13, 14 en 15 november. Tip: Kijk uit voor zakkenrollers. Wees voorzichtig en houd uw persoonlijke bezittingen in de gaten. Festiviteiten in de dorpen  Het festival valt met volle maan van de boeddhistische kalender Kadeuk. De Cambodjanen geloven dat de volle maan een teken is voor een goede oogst. Op het platteland komen de dorpelingen bijeen om hun dankbaarheid aan de maan te tonen. Er worden feestelijke en traditionele maaltijden bereid. Kaarsen worden aangestoken en er worden offers gebracht. De monnik druppelt het kaarsvet op bananenbladeren, die onder de kaarsen worden uitgespreid. De vorm van de was op de bladeren wordt verondersteld een voorspelling te zijn van de oogst van volgend jaar. Festiviteiten in Phnom Penh Water Festival Het zal geen verrassing zijn dat Phnom Penh tijdens Bon Om Thook wordt omgetoverd tot een groot festivalterrein. Je vindt er concerten, kraampjes, kermis en heel veel picknickplaatsen. Officiële gebouwen worden kleurrijk versierd en als de zon ondergaat, wordt het Koninklijk Paleis verlicht met gekleurde lichtjes. En de kers op de taart, vuurwerk om het festival af te sluiten. Het is geweldig om het water festival in Cambodja mee te maken. Als je deze blog leuk vindt en meer van onze blogs wilt lezen klik dan hier.

Onze Partners

Onze Sociale Partners

Quick Links

Volg ons

Newsletter


Website Designed by Khmer Expert - IT Solutions