Floating Village

Siem Reap drijvende dorpen: Wat je kunt verwachten en waarom wij voor Kampong Khleang hebben gekozen

Dus je hebt Angkor gezien en vraagt je nu af wat er nog meer te doen is in Siem Reap. “Ga naar het drijvende dorp” is het meest voorkomende antwoord dat je zult krijgen van zowel toeristen, tuk-tuk chauffeurs als reisbureaus. En daar zijn we het mee eens! Een bezoek aan een authentiek Siem Reap drijvend dorp is een echte aanrader voor diegenen die nog nooit eerder zoiets dergelijks hebben gezien. De wow-ervaring zal echter grotendeels afhangen van naar welk drijvend dorp je gaat. In dit bericht bespreken we de drie belangrijkste drijvende dorpen rond Siem Reap en leggen we uit waarom Kompong Khleang onze favoriet is.

Chong Kneas

Chong Kneas Over Chong Kneas is al veel geschreven (o.a. hier op Travelfish). Laten we dus maar zeggen dat er maar een paar redenen zijn waarom je erheen zou moeten gaan. We hebben een lijstje voor je gemaakt: – Je vindt het geweldig om meer te betalen – Je zoekt een nieuw onderwerp voor een schrijfopdracht ivm oplichterij – Je houdt van Koreaans eten. In Chong Kneas zie je wonderlijke dingen zoals  kinderen die enorme waterslangen dragen. En niet te vergeten de zogenaamde krokodillenboerderijen die in werkelijkheid kleine vijvers zijn waarin tientallen krokodillen op elkaar gepropt liggen.  Op een gegeven moment zal de boot waarschijnlijk ook stoppen bij een “lokale winkel” waar je “ten zeerste wordt aangeraden” om zakken rijst van $60 te kopen “voor de kinderen”… Last but not least. De lokale bevolking krijgt niet veel van het geld dat je uitgeeft voor de bootdienst en waarvoor je een toegangsprijs betaalt ($30/persoon). De boot wordt beheerd door een privé-onderneming. Aangezien de meeste toeristen uit Korea komen, heeft het  bedrijf drijvende “lokale” restaurants gebouwd die Koreaans eten serveren voor hun gasten. Als je  meer over wilt lezen over Chong Kneas  dan klik op Trip Advisor’s pagina over Chong Kneas. Op het moment dat we dit schrijven, waren er 101 van de 166 beoordelingen die de ervaring als “verschrikkelijk” (één ster) bestempelden.

Kampong Phluk

Kampong Phluk Je zult er geen krokodillenfarms of kinderen met slangen zien, en de boottocht is eigenlijk heel mooi en plezierig, ondanks de groeiende stroom toeristen (je zult begrijpen wat we bedoelen als je de tientallen boten aan de kade ziet). Kompong Phluk heeft veel van zijn authenticiteit behouden en het bezoek is over het algemeen een leuke ervaring. “Waarom neem je dan daar dan geen Triple A gasten mee naartoe?” vraag je zich misschien af. Wel, Kampong Phluk is een klein dorp, dus de boottocht is  vrij kort. Sommigen vinden het te kort in vergelijking met de $20 entreegeld per persoon. Bovendien wordt de bootdienst ook hier beheerd door een privé-onderneming. De lokale bevolking ziet niet echt veel terug van het geld dat het toerisme oplevert. Over het geheel genomen is Kampong Phluk nog steeds een goede optie als je maar een paar uur te besteden hebt.

Kampong Khleang

Kampong Khleang Kampong Khleang is het dorp waar we onze gasten mee naar toe nemen. Dit dorp kunnen we aan iedereen aanraden  die een drijvend dorp wil bezoeken in de buurt van Siem Reap. Ten eerste omdat het echt authentiek is. Dankzij het lage aantal bezoekers (de meeste reisbureaus en tuk-tuk chauffeurs brengen hun klanten liever naar Kampong Phluk en Chong Kneas. De reden: omdat ze dichter bij Siem Reap liggen). Kampong Khleang voelt echt ongerept en rustig aan. Als we ‘s morgens  bij de kleine pier aankomen, staan er meestal maar een paar auto’s geparkeerd. De tweede reden waarom we er mensen mee naartoe nemen is dat het het mooiste dorp van de drie is. Denk hier eens over na:  In Kampong Khleang zijn ongeveer 1800 families, ongeveer 6000 mensen in totaal. Dit betekent dat wanneer je aankomt in Kampong Khleang, je paalwoningen ziet zo ver het oog reikt. Meer dan een dorp, Kampong Khleang  is een kleine stad met scholen, pagodes, klinieken en alles wat zo’n grote gemeenschap nodig heeft om te functioneren. Voor degenen die nog nooit zoiets gezien hebben, is het een indrukwekkende ervaring. Zodra de boot uit het dorp vaart, kom je in het “eigenlijke” drijvende dorp: enkele tientallen houten huizen drijven op de rivier. Het dorp beweegt zich met de seizoenen mee op de rivier en “ligt” in het droge seizoen zelfs op het Tonlé Sap meer. Gewoonweg verbazingwekkend. Een van de leukste dingen van Kampong Khleang is dat de bootdienst nog steeds in handen is van de lokale bevolking. Dit betekent dat alle inkomsten van de boottocht, middag eten en andere uitgaven weer direct terugvloeit naar de gemeenschap. We hopen echt dat dit zo in de toekomst blijft. Opmerking: Wij zijn niet de enige optie om naar Kompong Khleang te gaan. Er zijn een paar andere bedrijven die je ook hierheen naar toe brengt en je kunt ook zelf naar dit dorp gaan door een tuk-tuk of een auto te huren. Zorg er wel voor dat je dit van tevoren doet, want niet elke tuk-tuk chauffeur zal bereid zijn om je mee te nemen ivm de afstand.
Klik hier voor meer informatie over onze Siem Reap Countryside toer, inclusief een bezoek aan Kampong Khleang. Als je deze blog leuk vindt en meer van onze blogs wilt lezen, klik dan hier.

Onze Partners

Onze Sociale Partners

Quick Links

Volg ons

Newsletter


Website Designed by Khmer Expert - IT Solutions